1 av 2
Tuva försöker ät sin lunch med ögonbindel på, inte det lättaste visar det sig. Foto: Pontus Kinnander/Sveriges Radio.
2 av 2
Estetlunch på Sandvikengården. Foto: Pontus Kinnander/Sveriges Radio.

Värdegrunder i fokus på uppstartsvecka för esteter

Tuva: "Känns som en bra erfarenhet"
1:48 min

Att äta lunch utan att se eller utan armar, ja det är några av utmaningarna som eleverna på Estetiska skolan i Arvika ställts inför under deras uppstartsvecka på Sandvikengården. Ledordet för veckan är värdegrunder och på onsdagen fick eleverna pröva på att äta lunch med ett funktionshinder.

- Och från halv och uppåt har du sallad och morötter, förklarar en elev för en annan som för just den här lunchen är blind.

Eleverna från Estetiska skolan och gymnasieprogrammet Stage and preform i Arvika är i veckan på uppstartsvecka på Sandvikengården. Där får de 53 eleverna från alla tre årskurser prova på olika aktiviteter med värdegrunder som ledord och syftet att förebygga mobbning och utanförskap. Vid lunchtid på onsdagen arragerades en handikapplunch där eleverna fick äta lunch medtill exempel bakbundna armar eller förbundna ögon. Emelie Hebbe är ansvarig för lägret och förklarar att eleverna fick dra lappar med ett funktionshinder.

- Vi gör det här för att de ska få uppleva hur det är att ha en funktionsnedsättning. Men det är också en samarbetsträning där det får hjälpa, stötta varandra och se till att alla får mat, säger Emelie Hebbe.

En av eleverna som sitter och äter spaghettin som handikapplunchen består av är Tuva. Hon har ett band knutet runt huvudet och är med andra ord blind för någon timme.

- Det känns som en bra erfarenhet. Jag har alltid varit rädd för att bli blind, säger Tuva.

Bakom henne sitter Billy. Han har bakbundna händer och äter därför med ansiktet ner i tallriken.

- Det känns ju jobbigt nu men det är en lättnad att vi kommer ta bort handikappet sedan men för de som inte kan det måste det vara hemskt, säger Billy.

Pontus Kinnander
pontus.kinnander@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".