Karlstads Biskop Esbjörn Hagberg tackade nej till att bli nominerad till ärkebiskopsvalet. Foto: Lisa Wahlström/Sveriges Radio

Antje Jackelén klar favorit i valet av ärkebiskop

1:36 min

Igår, torsdag, var det nomineringsdag i ärkebiskopvalet. Ordinarie ledamöter i Karlstads stifts styrelse och domkapitel samlades för att avlägga sin nominering.  Biskop Antje Jackelén i Lunds stift fick flest röster följd av biskop Ragnar Persenius, Uppsala, och kyrkosekreterare Cristina Grenholm, Uppsala.

På torsdagen samlades valmanskåren runt om i landet för nomineringsdagen. Totalt fem kandidater valdes ut, varav två kvinnor. Karlstads stift uttryckte ett starkt engagemang för att i år få minst en kvinnlig kandidat.

Karlstads Biskop Esbjörn Hagberg tackade nej till att bli nominerad i valet men ser positivt till att två kvinnor gick vidare i nomineringsvalet.

- Jag tror att många idag med glädje skulle se en kvinna som ärkebiskop. Många tycker att det är en väldigt god signal att ha en kvinna som främsta företrädare för den svenska kyrkan, säger Esbjörn Hagberg.

Birgitta Halvarsson är kyrkoherde och vill se kyrkosekreterare Christina Grenholm som nästa ärkebiskop.

- Hon har en väldigt lång erfarenhet. Hon har en alldeles speciell begåvning och det är att kunna tala om och förklara teologiska spörsmål så att människor förstår och det är en stor gåva att ta vara på. Sen har hon en lång erfarenhet av att vara chef och ledare i stora organisationer så hon har många kvalifikationer som gör henne lämpad.

Av Karlstads stift gick fem röster till Christina Grenholm, fem röster till Ragnar Persenius och fyra röster till Antje Jackelén. Sammanställt från hela landet var det endast Antje Jackelén som fick över 50 proent av rösterna.

Första valomgången inleds 15 oktober.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista