Torgny Lindén, stiftsinformatör och Ingrid Kåwe, valhandläggare Svenska kyrkan. Foto: Malin Kling Uddgren.

Lekvattnet har högsta valdeltagandet i landet

12 min

Kyrkovalet den 15 september nalkas och i måndags startade förhandsröstningen. Lekvattnets församling i Karlstads stift hade vid förra kyrkovalet störst valdeltagande i landet. Cirka 50 procent av de röstberättigade gick till valurnorna där. Men annars är det inte mycket bevänt med röstviljan bland svenska kyrkans medlemmar i Karlstad. Det visar P4 Värmlands enkät.

Vid förra kyrkovalet låg rikssnittet på 11 procent. För många är det här valet något av ett mysterium. Varför ska man rösta i kyrkovalet, och vad har egentligen politiken med svenska kyrkan att göra nu när den inte längre är en statskyrka?

– Det står i lagen att vi ska ha en demokratiskt styrd kyrka, förklarar stiftsinformatör Torgny Lindén.

– Men valet har förändrats litegrann över tid. Tidigare var det bara politiska partier som ställde upp i kyrkovalet. Nu kallar vi det nomineringsgrupper som kan vara partier men också andra sammanslutningar.

Det är Svenska kyrkans medlemmar från 16 år och uppåt som har rätt att rösta i kyrkovalet. En röst Torgny Lindén anser att man bör utnyttja:

– När det sker svåra saker som dödsfall och svåra katastrofer finns kyrkan där med resurser att stötta och hjälpa, och vi har också en stor ungdomsverksamhet. Vill man att det ska finnas kvar är det viktigt att rösta.

– Har man inte röstat ska man heller inte klaga, men det är min personliga åsikt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista