Marianne Dahlberg. Foto: Hedvig Nilsson

Alla kvinnors hus i Karlstad: Regeringens satsning på kvinnojourerna hjälper inte

9:10 min

I veckan gick regeringen ut och aviserade att det ska fördubbla de statliga bidraget till landets kvinnojourer. Men det här hjälper troligen inte Alla Kvinnors hus i Karlstad, som har stora ekonomiska problem. För att få del av pengarna krävs nämligen att man startar särskilda projekt. Det säger Marianne Dahlberg, ordförande för Alla kvinnors hus i Karlstad.
- Det är jättesvårt för oss att hitta på nya projekt för att få mer pengar.

På många håll i landet går kvinnojourerna på knäna på grund av hårt tryck på verksamheten: att ge våldsutsatta kvinnor och deras barn skyddat boende. Kvinnojouren Alla kvinnors hus i Karlstad har gått ut och bett Karlstad och dess kranskommuner om ett akutbidrag på 300 000 kronor.
- Får vi inte det kommer vi tvingas dra ner på verksamheten, och det drabbar kvinnorna och deras barn, säger Marianne Dahlberg.

Regeringen har sagt att de nu kommer öka de statliga bidragen till organisationer som hjälper våldsutsatta kvinnor. I budgetpropositionen för 2014 finns en permanent höjning av bidraget. En tillfällig förstärkningen på 10 miljoner kronor permanentas och förstärks med ytterligare 13,4 miljoner kronor under 2014. Enligt ansvariga minstrar är det en fördubbling av bidragen.

Men eftersom pengarna troligen är villkorade, ser Marianne Dahlberg ingen lösning på den ekonomiska kris som Alla kvinnors hus befinner sig i:
- Vi behöver pengar till grundverksamheten. Det är en ständig jakt efter pengar. Vi jobbar oerhört mycket med det och det är synd att vi ska behöva lägga vår tid på det.
Att starta nya projekt och därmed kunna söka projektpengar från staten hinns inte med, menar Marianne Dahlberg:
- Det är mycket pappersarbete, först ska man skriva ansökan, sen ska man jobba med projektet, sen ska man redovisa det. Det är oerhört mycket jobb.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista