Lundsbergs skola. Foto: Anders Persson/Sveriges Radio.

Lundsberg får öppna igen

Förvaltningsrätten i Stockholm beslutade idag att upphäva Skolinspektionens beslut om att omedelbart stänga Lundsbergs skola. Det betyder att undervisningen på Lundsberg kommer att återupptas redan på måndag.

– När en begäran om inhibition prövas ska förvaltningsrätten bedöma hur sannolikt det är att det överklagade beslutet kommer att ändras vid den slutliga prövningen. Förvaltningsrätten ska även göra en skade­bedömning och ta ställning till vilka konsekvenser beslutet kan få på grund av att det gäller omedelbart. Slutligen ska förvaltningsrätten bedöma vilka risker som finns om verksamheten får fortsätta, till exempel om någon kan komma till skada, säger Anna Maria Åslundh-Nilsson, chefsrådman vid Förvaltningsrätten i Stockholm i ett pressmeddelande.

Förvaltningsrättens motivering:
Trots den allvarliga händelse som inträffat konstaterar förvaltningsrätten att Skolinspektionen så sent som i april 2013 ansett att Stiftelsen kommit till rätta med många av de problem som funnits. Detta framgår av Skolinspektionens uppföljningsbeslut den 5 april 2013. Förvaltningsrätten anser mot denna bakgrund att förutsättningarna för inhibition är uppfyllda. Skolinspektionens beslut om tillfälligt verksamhetsförbud ska därför inte gälla i avvaktan på att förvaltningsrätten prövar målet slutligt.

En central fråga i sammanhanget är vem som har tillsynsansvar för Lundsbergs internat, det vill säga elevhemmen. Det är där övergreppen har skett. Förvaltningsrätten skriver att det är oklart om internatverksamheten vid en internatskola står under tillsyn av Skolinspektionen. "Med hänsyn till det är utgången i målet oviss".

-- Vi kommer nu att analysera förvaltningsrättens beslut och ta ställning till om vi ska överklaga detta beslut eller invänta förvaltningsrättens slutliga ställningstagande av Skolinspektionens beslut om tillfälligt verksamhetsförbud, säger Ann-Marie Begler, generaldirektör Skolinspektionen, i ett uttalande på myndighetens hemsida.

Till TT säger hon att Skolinspektionen och Förvaltningsrätten i Stockholm har helt olika uppfattningar i ärendet, både vad gäller risken för elevernas säkerhet och hur långt Skolinspektionens tillsyn sträcker sig.

– Den bedömning vi gjort rakt igenom hela den här processen är att det finns stora risker för att eleverna blir kränkta. Så sent som i april redovisade skolan ett stort arbete mot kränkande behandling och så strax efter terminsstarten visar det sig att det arbetet inte implementerats. Därmed menar vi att det finns en stor risk för att kränkningarna fortsätter, säger hon.

Den andra centrala frågan är om internatdelen verkligen står under Skolinspektionens tillsyn. Oklart, säger förvaltningsrätten. Jo, mycket klart är det så, enligt Skolinspektionen.

– Vi har tillsyn över skolverksamheten och att inga elever utsätts för kränkningar, oavsett om det sker på skolan eller om det sker i miljöer eller situationer som har samband med skolan. Internatverksamheten har ett mycket tydligt samband med skolverksamheten, säger Begler.

Förvaltningsrättens beslut att upphäva beslutet innebär INTE att verksamheten vid Lundsbergs skola är säkrad. Den innebär alltså att barnen får gå kvar i skolan under tiden som den juridiska processen ska ha sin gång.

Det betyder att skolan får vara öppen tills den slutliga prövningen är klar, en prövning som dock kan ge Skolinspektionen rätt och att förbudet att bedriva skola träder i kraft vid ett senare tillfälle.

Skolans ledning inser att insatserna måste utökas och HAR tagit fram ett åtgärdsprogram.

I onsdags anordnades en workshop för föräldrar, elever och personal där man diskuterade olika förbättringsförslag.

Föräldranärvaron ska utökas och över 100 föräldrar har sagt att de ställer upp på att organisera en föräldrajour som ska finna på elevhemmen dygnet runt på helgerna. Personalbemanningen på elevhemmen ska också utökas. En jourtelefon som är öppen dygnet runt ska fixas.

Sist men inte minst, skolan ska få en ny ledning och det är sagt att ett förslag till en ny styrelse ska presenteras denna vecka.

Fler artiklar om Lundsbergs skola

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista