Lundsbergs skola. Foto: Anders Persson/Sveriges Radio.

Glädje på Lundsberg när skolan får öppna igen

1:06 min

Att Lundsbergs skola får öppna igen under tiden den juridiska processen pågår skapade stor glädje på skolan.

– Jätteskönt, det är en väldig lättnad. Det är enormt skönt, säger läraren Lars Rönngren.

Hur har tankarna gått innan det här beskedet?

– Allt konstigt som bara finns. Vad händer nu? Vad händer med eleverna? Vart ska de ta vägen? De har haft sin trygghet här, de har levt här. Och vad händer med dem? Det är väl den stora grejen. Sen om man börjar tänka lite egoistiskt, vad händer med mig? Men det har varit sekundärt faktiskt, säger Lars.

Hur har dina elever tacklat situationen?

– De har varit väldigt ledsna kan man sammanfatta det med. Ledsna, förtvivlade. De tyckte att världen var orättvis mot oss.

– Först och främst är jag glad för elevernas skull. Det har varit besvärligt för dem att svårt att få plats på någon skola i hemkommunen. Det har varit bekymmer som kanske inte förutsågs när beslutet fattades, säger Sofia Orre, styrelseledamot i Stiftelsen för Lundsbergs skola till TT.

Hon konstaterar att de cirka 200 eleverna kan återvända till skolan och undervisningen på måndag morgon. Men om alla också gör så är ännu oklart.

– Vi hoppas det, men har inte ännu full klarhet, säger Sofia Orre.

Finns det nån konkret skillnad man kommer att kunna se på Lundsbergs skola från och med måndag?

– Ja, det gör det och det handlar framförallt om ett mycket större föräldraengagemang. Sen har vi en genomgång av en rad olika saker som ska ses över och gås igenom, säger Sofia Orre till P4 Värmland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista