1 av 2
Jörgen Lundblad är verksamhetschef på Karlskoga biogas och anläggningen är helt ny. Foto: Anders Persson Sveriges Radio
2 av 2
Jörgen Lundblad är verksamhetschef på Karlskoga biogas och anläggningen är helt ny. Här pratar han med Bo Hallin från Purac som har byggt anläggningen. Foto: Anders Persson Sveriges Radio

"Vi har byggt en jättestor industriell komage"

1:21 min

I augusti sattes produktionen i gång i Karlskoga biogasanläggning. I starten har man använt sig av gödsel och matavfall. Ledningen beräknar att anläggningen ska vara i gång helt under första kvartalet 2014.

Anläggningen ska drivas av matavfall, svin- och nötgödsel och gräs. Gräset kommer från lokala bönder och matavfallet kommer från flera kommuner. Allt ska finnas inom en radio av fem mil, det ska vara ekonomiskt och miljömässigt även i det ledet.

- När anläggningen går för fullt så producerar de 5 miljoner kubikmeter biogas och det motsvarar cirka 5 miljoner liter bensin, säger Jörgen Lundblad som är verksamhetschef på Karlskoga biogas.

Att sälja all gas i närområdet är en avlägsen dröm.

- I våran region så är det dåligt med mackar och då kan man inte få fart på fordonsflotta så att den kör på gas. Men nu blir det en mack med biogas, säger Jörgen Lundblad. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista