Ann-Marie Begler, generaldirektör Skolinspektionen.
Lundsberg

Skolinspektionen: "Vi har en annan uppfattning"

1:20 min

Förvaltningsrätten tycker inte att Skolinspektionen utredning om Lundsberg visar att utbildningen eller skolverksamheten innebär en risk för elevernas säkerhet. Det är en av anledningarna till att Lundsberg kan öppna på måndag igen.

– Jag tycker att det är uppenbart att det har varit en mycket stor risk för eleverna, svarar Skolinspektionens generaldirektör Ann-Marie Begler.

– Det finns inget som talar för att man kan skydda eleverna mot den här typen av situationer. Därför menar jag att det var riktigt att besluta om ett tillfälligt verksamhetsförbud.

Är eleverna på Lundsberg otrygga nu?

– Ja, vi har inte hittills sett att skolan har redovisat något som skulle innebära ökad trygghet för eleverna. Det handlar slutligen om den värdegrund som finns på skolan. Det är det som det slutligen handlar om, säger Ann-Marie Begler.

Huruvida Skolinspektionen ska överklaga Förvaltningsrättens beslut eller inte dröjer. Skolinspektionen räknar med att kunna återkomma om det tidigast tisdag nästa vecka, skriver man på sin hemsida.

Fler artiklar om Lundsbergs skola

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista