Björn-Olov Hallberg och Håkan Laack, kommunstyrelsernas ordförande i Munkfors och Torsby

Kvinnorna är landsbygdens räddning

Politikerna: "Att satsa på kvinnorna kan vara vår räddning"
9:51 min

Befolkningstillväxt är en våt dröm för kommunpolitiker. Men det är inte så många kommuner som lyckas med det, och framför allt inte i Värmland. När tidskriften Dagens samhälle nyligen gjorde en lista över 19 kommuner som kommer försvinna på sikt på grund av invånarbrist så finns Munkfors och Torsby med.

Det dör fler än vad det flyttar in eller föds i Torsby och Munkfors och så har det varit i över 20 år nu. Dagens samhälle spår att Munkfors, med nuvarande födslotal, kommer gå i graven 2076 och Torsby 2095.

Kommunstyrelseordförandena i Munkfors, Björn-Olov Hallberg, och från Torsby Håkan Laack, har dock inte alls gett upp kampen. Att satsa på kvinnorna kan vara en väg till framgång, menar de.

--De första som sticker från våra trakter, det är en kavat ung tjej, säger kommunstyrelsens i Torsby ordförande, Håkan Laack.

– Det vi försöker med, det är att stöda de unga tjejer som vill något i nätverk och liknande, säger han.

Björn-Olov Hallberg menar att man arbetar på ett liknande sätt i Munkfors.

--Vi försöker ge dem mentorer, alltså folk som redan är aktiva företagare. Och så försöker vi lära dem att våga ta risker, man behöver inte alltid vara helgarderad för att våga pröva något nytt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".