Ledsna elever lämnar Lundsberg efter stängningsbeslutet. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

Lundsbergs nya styrelse möts idag

Under söndagen ska den nya styrelsen för internatskolan Lundsberg ha sitt första möte. Nya ordföranden Helena L´Estrade säger till TT att styrelsens ambition är att omedelbart vidta åtgärder för att få tillbaka tillståndet och fortsätta att bedriva skolverksamhet.

Hon säger också att undervisningen på skolan återupptas i morgon, måndag.

Den tidigare styrelsen ställde sina platser till förfogande efter den senaste incidenten på ett elevhem, där två yngre elever ska ha bränts med strykjärn av ett gäng äldre elever. Skolinspektionen stängde skolan med omedelbar verkan. Cirka 200 elever blev därmed skollösa.

Men Lundsberg överklagade och förvaltningsrätten beslutade i fredags att skolan ska hållas öppen tills rätten når ett slutligt beslut. Rätten ansåg också att det är oklart om elevhemmen verkligen står under Skolinspektionens tillsyn.

Magnus Westerlind, som är jurist och ny styrelseledamot, tror att Skolinspektionen nu kommer att överklaga - inte minst för att få detta klarlagt. Han säger till TT att han skulle bli förvånad om de inte överklagar, kanske inte beträffande inhibitionsbeslutet, men väl beslutet om tillståndet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista