Nytt presstöd kan gynna Värmlands Folkblad

År 2017 kommer det att bli förändringar i det nuvarande presstödet, enligt ett förslag från Presstödskommittén. En del tidningar kommer att få kraftigt minskat stöd, medan andra får mer pengar. Värmlands Folkblad kan vinna på det nya förslaget.

Enligt Presstödskommitténs förslag som presenteras nästa vecka kommer förändringar i presstödet att leda till minskat stöd till en del tidningar medan andra tidningar får ökat stöd. Mest minskar stödet till Skånska Dagbladet, minus 50 procent. Även Svenska Dagbladet får en relativt kraftig minskning med 26 procent.

Idag får Värmlands folkblad 16,8 miljoner i presstöd och bör enligt presstödskommittén i framtiden få 18,5 miljoner kronor, en ökning med tio procent. Största ökningen får Norrländska Socialdemokraten, plus 27 procent. Siffrorna är beräknade på dagens upplagesiffror och förändringarna föreslås träda i kraft 2017.

Presstödskommittén föreslår också att dagens distributionsstöd avvecklas och att pengarna istället ska omfördelas till andra angelägna presspolitiska ändamål.

– Jag är nöjd med med förändringarna i presstödet eftersom det innebär att VF får mer pengar. Däremot är jag tveksam till förslaget att ta bort distributionsstödet, säger Värmlands folkblads vd Ulrika Obstfelder Peterson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista