1 av 2
Elever och föräldrar på Lundsbergs skola samlades på söndagen till ett möte där ledningen informerade om situationen. På måndagen väntas skolan öppna sedan Skolinspektionens stängning upphävts av förvaltningsrätten. Foto: Foto: Jessica Gow/Scanpix
2 av 2
Birgitta Lönnberg, ordförande i Lundsbergs föräldraförening. Foto: Jessica Gow/Scanpix

Internatchefen: "Hot om stängning kvar"

Aulan på internatskolan Lundsberg var fullsatt när elever och föräldrar informerades om nyöppningen av skolan på söndagen.

-- Det finns fortfarande ett oerhört överhängande hot om stängning, säger internatchefen Björn Söderman.

Många kramar och kindpussar utdelades på eftermiddagen när elever och föräldrar anlände till internatet i Värmland. I aulan informerades de om vad som gäller nu när skolan åter öppnar på måndagen.

Skolan stängdes med omedelbar verkan av Skolinspektionen den 28 augusti efter uppgifter om att två elever bränts av strykjärn under en så kallad nollning.

Enligt internatchefen Björn Söderman jobbar skolan hårt med värdegrundsfrågor för att händelser som den misstänkta misshandeln inte ska upprepas.

– Vi fortsätter att adressera frågorna och påvisar allvaret för eleverna, men vi kan aldrig ha en bevakning som omöjliggör att det inträffar.

Kritiker menar att incidenten beror på en hierarkisk kultur med kamratuppfostran. Hör liknande händelser till internatlivet?
--
 Nej. Jag har inte varit med om något liknande tidigare.

Utanför ett av elevhemmen stod Birgitta Lönnberg, ordförande i Lundsbergs föräldraförening.

– Vi har stora utmaningar framför oss. Det som hände var väldigt tråkigt, jag blev förvånad, säger hon.

I onsdags anordnade hon en workshop tillsammans med andra föräldrar, elever och personal.

– Nu ska arbetet utvärderas, och vi ska vidta flera åtgärder för att göra skolan bättre.

Funderade du på att byta skola för ditt barn när Lundsberg stängdes?
-
- Nej, för oss finns det inga alternativ.

På skolan går ungefär 170 elever, och ett läsår kostar 220 000 kronor. En handfull av eleverna har fortfarande inte kommit tillbaka.

– Vissa vill avvakta och se vad som händer, de kommer eventuellt tillbaka nästa år, säger Björn Söderman.

Skolans nya styrelse höll på söndagen sitt första möte för att, enligt ordföranden Helena L'Estrade, ta ett helhetsgrepp om verksamheten på Lundsberg. Sent på eftermiddagen var det ännu oklart vad som där beslutades.

TT

Fler artiklar om Lundsbergs skola

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista