Björn Söderman, internatchef på Lundsbergs skola. Foto: Örjan Bengtzing/Sveriges Radio.

Internatchefen: "Vi måste ha beredskap för en ny stängning"

3:05 min

Lundsbergs skola är öppen men framtiden är osäker. Den juridiska processen fortsätter och faktum är att skolan kan komma att stängas igen. Den nya skolledningen kommer nu att göra allt för att blidka beslutsfattarna men föräldrar och elever vet vad som står på spel.

– Det är inte klart på något vis. Och det har vi sett till att både föräldrar och elever är medvetna om, säger internatchefen Björn Söderman.

– Det har varit mycket glädje. Det har varit en vilja att se vad det är som kan förändras och vad som ska förämndras. Vi har haft mycket diskussioner redan första kvällen på våra elevhem. Lärare har också stöttat upp där för att ta emot oro, glädje och förändringsvilja, säger Björn Sövderman.

Han berättar att det redan är en utökad vuxennärvaro på elevhemmen. Det handlar om att extrapersonal är i tjänst och sen kommer föräldrar att hjälpa till. Just föräldranärvaron håller som bäst på att schemaläggas.

Alla elever utom sju är tillbaka på Lundsberg berättar Björn Söderman. Han säger också att de elever som återvänt behöver extra stöttning just nu:

– De har varit utsatta för näthat, de har inte kommit in på utbildningar då kommunerna svarat att de inte har nån plats. Det har inte varit så enkelt som det kanske framgått från början. Jag tror att det är därför vi har så många elever tillbaka, de har inte något alternativ, säger Björn Söderman.

Fler artiklar om Lundsbergs skola

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista