Elever på Lundsberg på väg in till skolan på måndag morgonen efter det att skolan åter öppnat. Internatchefen Björn Söderman tar emot eleverna. Foto: Jessica Gow/SCanpix.

Skolinspektionen överklagar Förvaltningsrättens beslut

"Vi menar att det fortfarande är en risk för elevernas säkerhet"
1:33 min

Skolinspektionen överklagar i dag Förvaltningsrättens beslut om inhibition. Med andra ord hävdar alltså Skolinspektionen att det var fel att häva stängningen av skolan.

Skolinspektionens beslut var väntat. I fredags sa dock myndigheten att ett beslut var att vänta tidigast på tisdag denna vecka. Förmodligen vill Skolinspektionen att den här frågan avgörs så snabbt som möjligt för alla parters bästa och tog beslut redan idag.

Skolinspektionen vill nu att Kammarrätten meddelar prövningstillstånd och upphäver Förvaltningsrättens beslut.

– Det står helt klart att Skolinspektionen har tillsyn över att Stiftelsen Lundsbergs skola uppfyller skollagens krav att förebygga och förhindra kränkande behandling även på elevhemmen. Det är fortfarande stor risk för elevernas hälsa eller säkerhet på Lundsbergs skola, säger Ann-Marie Begler, Skolinspektionens generaldirektör i ett pressmeddelande.

Förvaltningsrätten ansåg däremot att:
"Det är oklart om internatverksamheten vid en riksinternatskola står under tillsyn av Skolinspektionen. Internatverksamheten är nämligen en verksamhet som till största del inte äger rum under skoldagen. Med hänsyn till det är utgången i målet oviss".

Skolinspektionens överklagande till Kammarrätten i dag gäller Förvaltningsrättens inhibition (tillfälliga stopp) av Skolinspektionens beslut om tillfälligt verksamhetsförbud. Överklagandet i sig innebär inga omedelbara konsekvenser för Lundsbergs skola.

Skolan kan fortsätta vara öppen i väntan på besked från:
-- Förvaltningsrätten (när det gäller stiftelsens överklagande av Skolinspektionens beslut om tillfälligt verksamhetsförbud)
-- Kammarrätten (när det gäller Skolinspektionens överklagande av Förvaltningsrättens beslut om inhibition).

Nyheterna P4 Värmland
nyheter.varmland@sverigesradio.se

Fler artiklar om Lundsbergs skola

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".