Protester mot nya hedersdoktorn Olav Thon vid Karlstads universitet

7:10 min

Idag går norrmännen till valurnorna och Fremskrittspartiet ser ut att gå starkt framåt, och kan bilda regering ihop med Høyre. Det högerpopulistiska Fremskrittspartiet startade som ett missnöjesparti och har fått draghjälp av miljardären Olav Thon som äger köpcenter i Värmland. Olav Thon har utnämnts till hedersdoktor för Karlstads universitet, och hans öppna stöd för Fremskrittspartiet har nu fått flera forskare vid Karlstads universitet att protestera mot utnämningen. En av dem är Ulla Rantakeisu, universitetslektor i socialt arbete.
- Det här blir oerhört problematiskt för mig som lärare vid universitetet att han går på tvärs emot universitetets värdegrund, säger hon.

Under 90-talet studerade Ulla Rantakeisu rasistiskt våld i bland annat Vålberg. Hon menar att invandringskritiska partier fyller en legitimerande funktion för våldsverkarna.
- Det Olav Thon står för och aktivt går upp och aktivt har skapat opinion för, alltså en invandringsrestriktiv politik i Norge, går tvärs emot de värderingar som universitetet står för, som tolerans och öppenhet, säger Ulla Rantakeisu.

Att Fremskrittspartiet skulle ha främlingsfientliga värderingar råder det delade meningar om. Partiet har jämförts med Sverigedemokraterna, något som Høyres partiledare Erna Solstad inte håller med om.
- Det man ska komma ihåg att i Norge är man betydligt mindre toleranta mot invandrare än svenskar generellt sätt och man har en betydligt stramare invandringspolitik, trots att Norge är världens rikaste land, säger Ulla Rantakeisu.

Den 25 oktober ska affärsmannen Olav Thon, som stöttat Fremskrittspartiet med pengar och annonser, utnämnas till hedersdoktor vid Karlstads universitet. Vi har inte fått en kommentar av rektor Åsa bergenheim, men hon säger till Värmlands Folkblad att de inte ägnar sig åt åsiktsregistrering av hedersdoktorer eller anställda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista