1 av 3
Inger Sandberg med den nya boken om barns rättigheter i vården. Foto: Tomas Hedman, Sveriges Radio
2 av 3
Elisabeth Olsson på Landstinget i Värmland med den nya boken som presenterades på en konferens idag. Foto: Tomas Hedman, Sveriges Radio.
3 av 3
Boken Barnets rättigheter i resan genom vården av Inger och Lasse Sandberg. Foto: Tomas Hedman, Sveriges Radio.
Landstinget

Ny Sandberg-bok hjälper barn på sjukhus

6:21 min

Nu ska barn och föräldrar få bättre koll på vilka rättigheter barn har inom vården. Detta genom en ny bok från Landstinget i samarbete med författaren Inger Sandberg. Boken heter Barnets rättigheter i resan genom vården och innehåller flera av författarparet Sandbergs sagofigurer.

– Det är viktigt att barn också förstår vad deras rättigheter är, och att barn kan identifiera sig med de välkända figurerna i boken, säger Elisabeth Olsson som arbetar på Barn- och ungdomskliniken i Karlstad och som har varit med om att ta fram boken.

-- Inger och Lasse Sandberg har ju gjort böcker förr som handlar om barns situation på sjukhus. Det kändes naturligt att vi skulle vända oss till dem för att tillsammans skapa den här boken.

Boken Barnets rättigheter i vården är riktad till barn, men även tänkt som viktig information för föräldrar och vårdpersonal. Illustrationerna har hämtats ur Lasse Sandbergs arkiv, Lasse som gick bort för fem år sedan. Berättelsen är nyskriven av Inger Sandberg, som inte trott att hon och Lasse skulle ge ut någon mer ny bok.

– Nej, det hade jag verkligen inte trott, säger Inger Sandberg, men det här var väldigt roligt att göra.

Hon öppnar också för att det kan komma fler böcker.

– Vi har så många böcker att botanisera i, så vi får väl se vad som händer.

Eftersom hon själv legat på sjukhus som barn och dessutom haft barn som legat på sjukhus var det inga problem att skriva boken. Och hon är rätt säker på att det är bättre för barn på sjukhus nu, än det var för henne som femåring.

– Det var något militärt över det, minns Inger Sandberg.

Boken tror hon kan hjälpa barn och vuxna inför ett sjukhusbesök.

-- De får reda på vad man kan vänta sig. Jag hoppas den blir till nytta.

Boken presenterades idag i samband med en stor konferens på Karlstad CCC om just barns rättigheter, arrangerad av bland andra landstinget, SKL och Region Värmland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista