Maja Rung, skådespelare från Karlstad. Foto: Laila Carlsson/Sveriges Radio.

Från Stockfallet till Stockholms stadsteater - Maja Rung aktuell med "Blodsbröder"

17 min

Det var i teatergruppen Stockfallet i Karlstad som skådespelaren Maja Rung förstod att det är på teatern som hon hör hemma. Att hennes framtid skulle utspela sig på scenen och inte fotbollsplanen. P4 Värmlands Laila Carlsson träffade Maja Rung, högaktuell i uppsättningen Blodsbröder på Stockholms stadsteater.

Jo visst, karriärsvalet har med fallenhet att göra, säger Maja Rung. Men det handlar också om att hitta en miljö där man blir sedd och tillåts växa.

När Maja satt på avbytarbänken hoppades hon tyst att de inte skulle ta in henne. Hon hade inget självförtroende inom fotbollen och var rädd för att prestera fel.

-- I teatergruppen fick jag självförtroende för jag såg att folk trodde på mig. När jag till slut blev tvungen att välja så gick jag åt det hållet där jag blev mest sedd. Där jag kunde känna mig mest fri. Så det blev teatern.

Majas pappa var mycket entusiastisk över att dottern spelade fotboll, så helt utan stöd var hon inte där heller. Men så var det ju det där med fallenhet.

-- Där man känner att man växer mest, det är väl där man vill va. Men, resonerar hon vidare, varför vill man då stå på scen? Ja man vill väl bli älskad, det är väl det alla vill bli. Och så vill man väl kanske synas och höras lite också och det gör man ju mer på scenen än som mittback.

Det har blivit många timmar på teaterscenen och framför kameran sen Maja Rung tog beslutet att snöra av sig fotbollsskorna i tonåren. I höst är hon aktuell med uppsättningen Blodsbröder på Stockholms stadsteater. Efter det väntar en roll i musikalen Sweeney Todd där hon spelar mot bland andra Peter Jöback.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista