Från vänster: Anette Pamenter, Niklas Wikström (fp) och Josefin Dedorsson. Foto: Lisa Wahlström/Sveriges Radio

Om tio år saknas 391 lärare i Karlstad kommun

1:39 min

Om tio år kommer det saknas 391 lärare i Karlstad kommun. Anledningen är att mer än var fjärde lärare i Sverige kommer att gå i pension inom de närmaste tio åren och samtidigt är det färre som söker sig till läraryrket. Josefine Dedorsson är ordförande för lärarförbundet i Karlstad och själv grundskolelärare. Hon kräver att det inom en snar framtid sker en ändring.

- Vi är kraftigt oroade. Hur ska vi klara det här? I alla undersökningar man gör så är det lönen man säger är den bidragande orsaken till varför man inte söker till läraryrket. Politikerna måste satsa på lärarna, säger Josefine Dedorsson.

Enligt Statistiska centralbyrån behöver Sveriges kommuner rekrytera 80 000 lärare fram till 2020. Men med tanke på att söktrycket sjunkit sen 80-talet från 7,5 procent till 1,6 kan det bli en svår uppgift. Intresset för yrket måste helt enkelt bli större.

- Det ska vara bra arbetsmiljöer, lönerna ska ligga på en nivå så att man väljer att bli förskolelärare och lärare. Det ska finnas utvecklingstjänster. Men visst lärarna måste få bättre betalt för den utbildning och det jobb de gör, säger Niklas Wikström, ordförande för barn och ungdomsnämnden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista