Rauf Ahmadi, representant för Karlstads unga muslimer och Islamiska kulturföreningen. Foto: Johanna Skoglund

Muslimer i Karlstad hoppas på egen moské

1:29 min

I 23 år har Karlstads muslimer flyttat från en möteslokal till en annan. Nu hoppas man på en permanent lösning och en möjlighet att få bygga en egen moské. I oktober väntas Teknik- och fastighetsnämnden fatta beslut om en lämplig plats för nybyggnation.

--Vi har religionsfrihet i Sverige och vi vill känna den där friheten att ha en egen plats, säger Rauf Ahmadi som representerar Karlstads unga muslimer och islamiska kulturföreningen i Karlstad.

Han berättar att planerna på en egen moské tagits emot med glädje hos föreningarnas omkring 1 000 medlemmar. Frågan som dock kvarstår att lösa är var moskén ska byggas. Tjänstemännen i Karlstads kommun fattade i våras ett beslut om att reservera ett område vid Fröding arena på Kronoparken för ändamålet. Sedan dess har bland annat skolan bredvid kommit med invändningar mot beslutet eftersom man anser att det blir för trångt i området med ytterligare en byggnad.

Folkpartistiska kommunalrådet Niklas Wikström berättar att kommunen fortfarande tittar på olika alternativ men även han menar att det är viktigt att hitta en permanent lösning för länets muslimer.

Var den lösningen blir eller hur själva huset ser ut är inte det viktigaste menar Rauf Ahmadi.

– Man behöver inte följa traditionen. Vi kanske blir det första som ändrar på traditionen. Vi vill ha en permanent byggnad inte ett speciellt utseende.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista