Barn- och äldreminister Maria Larsson (KD) och kommunalrådet Peter Kullgren (KD). Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Kristdemokraterna i Karlstad vill minska småbarnsgrupperna i förskolan

8:26 min

Kristdemokraterna i Karlstad kom med sitt första vallöfte idag: att minska storleken på småbarnsgrupperna i förskolan. KD vill införa en maxgräns på 12 barn i varje småbarnsgrupp, en reform som beräknas kosta 20 miljoner kronor under nästa mandatperiod. Reformen ska delvis finansieras genom en höjning av maxtaxan.
- 50 av våra 74 småbarnsgrupper har mellan 14-16 barn idag, och det tycker vi är för mycket, säger kommunalråd Peter Kullgren (KD)

På riksnivå sitter kristdemokraterna nu i budgetförhandlingar med regeringen inför nästa års budget. Där vill KD se en höjning av maxtaxan med 100 kronor för första barnet, och något mindre för andra och tredje barnet. Motiveringen är att pengarna behövs för att minska storleken på barngrupperna i åldern 0-3 år. Det berättar barn- och äldreminister Maria Larsson (KD) som var på Karlstadbesök idag med anledning av en nationell konferens om barns rätt:
- Barngrupperna på förskolan tenderar att bli allt större, och vi ser det här som ett stort samhällsproblem. Forskning visar att det har betydelse för hur barnen mår. Det kostar pengar att minska barngrupperna, men vi vågar prioritera barnen trots att de inte har rösträtt, säger Maria Larsson.

Totalt räknar KD med att en höjning av maxtaxan ska ge 350 miljoner kronor extra till kommunerna. Att sätta ett maxtak på barngruppernas storlek beräknas kosta 1,4 miljarer kronor.
- Jag hoppas verkligen mitt parti får framgång i budgetförhandlingarna för det skulle bidra med ungefär 10 miljoner till reformen i Karlstad, säger Peter Kullgren (KD).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista