Arbetsmarknadsministern Hillevi Engström (M) var på besök i Karlstad under onsdagen. Foto: Lisa Wahlström/Sveriges Radio

Ministerbesök om höga ungdomsarbetslösheten

1:39 min

Arbetsmarknadsministern Hillevi Engström (M) var på besök i Karlstad under dagen för att diskutera ungdomsarbetslösheten som under augusti månad legat på 22 procent i Värmlands län. Projektet Lärling 2.0 som region Värmland startade upp 2010 är ett sätt som ska bidra till mindre arbetslöshet bland de unga.

Arbetsmarknadsministern Hillevi Engström (M) fick under dagen information om projektet lärling 2.0 som är en regional kompetensförsörjningsinsats av region Värmland för de ungdomar som är arbetslösa. Tanken är att få in fler i arbetslivet snabbare och genom rätt kompetens utvecklas på arbetsplatsen för att sedan bli mer attraktiv för framtida jobb.

- Det jag har hört hittills tycker jag låter väldigt spännande och framför allt att man jobbar medså många företag som tar emot lärlingar och att man också ger dem en utbildning så att dem senare kan få ett jobb. Reslutatet hittills tycker jag verkar väldigt positivt, säger Hillevi Engström.

Enligt statistik från arbetsförmedlingen är var fjärde ungdom arbetslös. Statistik rör unga i åldrarna 18 till 24 som vill och kan arbeta. Även om det är en minskning från förra året är procenten alldeles för hög.

- Bland annat föreslår vi att vi ska sänka kostanderna för att anställa de yngsta ungdomarna ytterligare. Så att arbetsgivaravgiften blir så låg som ungefär 10 procent. Sen kommer vi också att föreslå det här med yrkesintroduktion.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista