Tekniska avdelningen i Torsby polisanmält för miljöbrott

Miljö- och byggnämnden i Torsby polisanmäler kommunens tekniska avdelning för misstänkt miljöbrott. Anledningen är att reningsverket släpper ut för mycket syreförbrukande ämnen i Fryken från en syltfabrik.

Reningsverket i Torsby har tillstånd till att släppa ut 15 mg/liter i genomsnitt av det syreförbrukande ämnet BOD 7 i Fryken men i genomsnitt låg värdet under förra året på 19 mg/liter och ibland har värdet legat så högt som fyra gånger högre än det tillåtna.

Orsaken till de höga värdena är att en sylt- och saftfabrik stötvis släpper ut stora mängder avfallsprodukter i avloppsnätet och har miljö- och byggnämnden i Torsby kommun tvingats polisanmäla kommunens egna tekniska avdelning för misstänkt miljöbrott.

Torsby kommun har försökt förmå syltfabriken att komma till en lösning, men än så länge har det inte gått eftersom länsstyrelsen ännu inte har satt gränserna på vad företaget får släppa ut i det kommunala avloppsnätet.

Trots att det alltså dagligen släpps ut för höga halter av syreförbrukande ämnen i Fryken kommer inte polisanmälan i sig att leda till någon förändring. Enligt ett brev från åklagaren läggs förundersökningen ner, säger Nils Söderqvist, miljö- och hälsoskyddsinspektör i Torsby kommun, till SR Värmland.

Nils Söderqvist är miljö- och hälsoskyddsinspektör i Torsby kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".