Foto: Mats Fagerström/Sveriges Radio

Möt chefen för ”Monsterfabriken” i Karlstad

4:54 min

Erik Granqvist är målvaktstränaren som förvandlar sina adepter till målvakter av yttersta klass. P4 Värmland satte sig ned med honom för att ta reda på vad hemligheten bakom succén är,

Han började sin karriär i Boden, 1987 fick han pris som TV-puckens bäste målvakt, värvades till Luleå och vann SM-guld 1996 som back-up till Jarmo Myllys och avslutade den aktiva karriären som 26-åring i Österrikiska Feldkirch 1998.

I början av 2000-talet inledde han sin fantastiska karriär som målvaktstränare i Rögle för att värvas av Håkan Loob till Färjestad 2006 och sitter på ett kontrakt som löper ut efter denna säsong.

Störst uppmärksamhet fick han när han formade "monstret", Jonas Gustavsson vilket ledde till SM-guld 2009 och har under sina vingar haft Henrik Karlsson, i år i Skellefteå, Johan Gustavsson, numer i Minnesotas organisation, Christopher Nihlstorp, numer i Dallas och Alexander Salak, i år i SKA S:t Petersburg.

Het för NHL

Han nämndes som en av tre möjliga till jobbet som målvaktstränare i Pittsburgh i år och hade Ilja Bryzgalov som adept en vecka på försäsongen i Karlstad.

I år ska Erik Granqvist forma Färjestadsmålvakterna Fredrik Pettersson Wentzel och Kanadensaren Danny Taylor till nya monster. Är det en belastning för nya målvakter i klubben att bli jämförda med tidigare succémålvakter?

– Jag tar ju hit dom för att jag tror på dom, jag ser en potential och jag stöttar dom för att de ska blomma ut och är det något som blir ett hinder i vägen, exempelvis rädsla att göra mig besviken så pratar vi om det så klart. Dom är ju här för att förverkliga sig själva och tycka det är kul att spela hockey och hjälpa laget att vinna. Så det gäller att hitta rätt motivator så man hittar inspiration och motivation på ett bra sätt som inte skapar rädsla i det fallet att man börjar känna en massa press att man behöver leva upp till att bli som Jonas var. Så det gäller ju att hitta varje personlighet, att acceptera dom som de är och att de känner sig omtyckta som personligheter. Sen jobbar vi ju i deras roll som målvakter, där finns det ju massor av saker som vi jobbar med, inte bara jag. Jag tar ju hjälp av mentala coach och på olika sätt hitta verktyg så den individuella målvakten kan bli så bra som han någonsin kan bli utan att jämföras med ”monstret” eller någon annan.

Som ung så drömde inte Erik om att varken blir målvakt eller målvaktstränare utan drömde om att bli metereolog. Han fick tidigt en dator av sina föräldrar och är som han själv säger en tekniknörd. En koll i målvaktscoachens väska ger vid handen att han har det allra senaste för att kunna filma, för att redigera och för att ge sina målvakter det bästa för att utveckla sig. Det är stor skillnad mot förr och på Eriks målvaktstid då målvaktsträningen bestod av att de kastade ut en hink med puckar och sköt så flisorna rök i ishallen…

– Ja, jag skrattar nu men det var en tid i min karriär när jag var riktigt förbannad. Jag var som du sa en stor talang när jag kom upp men fick ju knappt någon målvaktsträning. Jag har nästan inte fått någon målvaktsträning i mitt liv. Jag var bakom Jarmo Myllys en längre tid i Luleå, en av Europas bästa målvakter, han ville inte ha målvaktsträning. Han hade det sedan han var åtta år till dess att han blev Europas bästa målvakt runt 25 års ålder. Han ville inte ha målvaktsträning så då fick inte jag någon heller. Så jag höll på att experimentera själv, ja, det blev ju pannkaka kan man ju säga, rent målvaktsmässigt. Så en stark motivator och bidragande kraft till att bli målvakstränare har varit att få ge dessa målvakter det jag själv aldrig fick. Det var ingången till min målvaktstränarkarriär, det var en stark drivkraft. Men ju mer åren går desto mer har den frustrationen släppt och nu älskar jag att få vara med och stötta och se människor utvecklas. Det är magiskt det som gör att det här jobbet är så fantastiskt roligt och att få jobba med så enormt skickliga killar som får leva sin dröm.

– Jag brukar säga det att det är ju ett drömjobb att få jobba med så talangfulla och drivna människor tillsammans mot gemensamt mål. Det är ju helt underbart.

Frågan är då hur länge Färjestad får behålla honom. NHL har redan visat intresse, han har verkat i Tre Kronor, han har en del specialuppdrag som målvaktstränare så frågan är vad händer efter denna säsong?

– Det här är ju sista året på kontraktet nu. Då blir det ju så klart jag, min fru Yvonne och min son Jonathan som får ta oss en funderare vilken väg vi ska ta. Om vi ska skriva långa kontrakt och fortsätta jobba heltid på det sätt jag älskat att göra de här åren eller jobba som konsult och få en friare arbetsmånad så det blir lättare att åka och jobba utomlands. Någostans långt bort, jag tro jag satt upp som mål att innan jag fyller 50 så skulle jag vilja testa de här metoderna på den nivån, ett väldigt relationsbaserat ledarskap och se hur det skulle funka där borta. Vi får se om drömmen går i uppfyllelse innan jag fyller 50 att få coacha i NHL

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista