Förre vd:n för Värmlands Finans, Glenn Renhult, på väg in i rättegångssalen. Arkivbild: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Wasa kredit vittnade om Värmlands finans affärer

1:14 min

I gårdagens rättegång mot Värmlands finans vittnade Wasa Kredit. Finansbolaget var starkt kritiska till flera affärer som Värmlands finans och dess affärspartners var inblandade i och hur de blev bemötta när de kontaktade två av de nu åtalade personerna.

– Samtalen med vd:n gick inte bra. Han skyllde bara på Wasa kredit, säger den då anställde jurist som vittnade idag.

– Det här är en av få gånger som jag kallat vd:n på ett finansbolag för skitstövel, säger den anställde som vittnade.

Han hade kontakter med en av de åtalade företagsägarna men fick inte svar på frågorna de ställde. Wasa kredit stoppade ett avtal och då säger företagsägaren att om inte den affären går igenom så drabbar det andra affärer, något som förvånade Wasa kredit. När de började ställa frågor om hur affärerna gått till fick de väldigt svävande svar.

– Han skyllde på en säljare. Men vilken den här säljaren var fick vi aldrig reda på. Han kunde inte ens namnet på säljaren. Vi tyckte det var konstigt att de inte kunde namnen på sina säljare, säger han.

Under hela rättegången har förra vd:n Glenn Renhult svurit på att han bara förmedlat och haft en rådgivande roll i affärerna runt det aktuell bolaget, Isu Tech AB. Men den beskrivningen känner den anställde från Wasa kredit inte igen.

– När vi började prata i detalj om avtalen så förstod jag att Glenn Renhult kunde väldigt mycket om enskilda avtal, säger den anställde.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista