Ann-Louise Axelsson, turistkonsulent på Morokulien har tagit emot mängder med turister från Kina i år. Foto: Anders Carlsson
Eda

Turister från Kina strömmar till Morokulien

"De är jätteintresserade av hur vi bor och lever"
1:25 min

Hitills i år har 55 000 besök registrerats hos den svensk-norska gränsövergången Morokulien. Det är en ökning med 25 procent jämför med turistsäsongen förra året, och bakom ökningen står en anstormning av turister från Kina.

- Just vad det gäller Kina så är det en stor ökning, säger Ann-Louse Axelsson, turistkonsulent på Morokulien.

Det ställer lite andra krav på anläggningen.

- Vi märker en ökning vad det gäller tax free och vad de handlar och frågar efter, så där måste vi tänka om och tänka lite nytt, säger hon.

Varor tillverkade i Sverige eller Norge är efterfrågat och till nästa sommar kommer utbudet i butiken att behöva ändras, tror Ann-Louise Axelsson. De kinesiska turisterna är dessutom mycket intresserade av hur vi i Skandinavien lever.

- De är jätteintresserade av hur vi bor och lever, och vad vi äter. Vi ser ju på de gäster som bor på hotellet hur de går runt på kvällarna och fotograferar trädgårdar och ingångspartier.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".