Regeringen vill se högst 270 vargar i Sverige Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix.

Miljöministern: "Högst 270 vargar i Sverige"

Det bör finnas mellan 170 och 270 vargar i Sverige. Det föreslår regeringen i sin nya rovdjursproposition, men förslaget möts redan av kritik.

–- Större hänsyn ska tas till privatpersoner och företagare i rovdjursområden, säger miljöminister Lena Ek (C).

Naturskyddsföreningens ordförande Mikael Karlsson säger att han är oerhört besviken och att regeringen i värsta fall öppnar för en jakt på över 200 vargar i vinter.

Enligt Mikael Karlsson ligger regeringens förslag mycket långt ifrån vad forskare och myndigheter visat krävs för att säkra vargstammen på sikt.

Varför sätter då regeringen en siffra på 170 – 270 för intervallet som ska gälla för vargbeståndet? Lena Ek (C) menade under presskonferensen att det finns ”gedigen vetenskaplig forskning” bakom gränsvärdena för alla rovdjursstammarna.

Centerpartiet i Värmland välkomnar regeringens förslag. Riksdagsledamot Erik A Eriksson och Centerns Värmlandsordförande Daniel Bäckström skriver i ett pressmeddelande att Centern alltid haft målsättningen att skapa en hållbar rovdjurspolitik, där goda livsvillkor på landsbygden kombineras med en gynnsam bevarandestatus för rovdjuren. De tycker därför det är glädjande att regeringen har kunnat enas om en sådan politik.


FAKTA: Regeringen vill att det antal djur som är gynnsamt för artens bevarande ska vara indelat i intervaller. Detta för att ge större flexibilitet lokalt.

--Vargstammen föreslås alltså ligga på 170-270 individer.
--Björnstammen på 1 100-1 400.
--Järv på 500-600.
--Lo på 700-1 000.
--Kungsörnar mäts annorlunda, då man räknar i häckande par. Sådana bör det finnas 150 av, enligt den proposition


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista