Den här vargen sköts söder om Munkfors på torsdagsförmiddagen. Foto: Länsstyrelsen i Värmland.

Varg skjuten utanför Munkfors

En varg sköts under förmiddagen utanför Munkfors. Enligt länsstyrelsen sköts vargen av en hundägare som såg hur vargen attackerade hans jakthund.

Enligt länsstyrelsen hade en jägare släppt lös sin hund för jaktträning. Kort efter att hunden släppts lös hör jägaren att hunden blir angripen och springer då mot platsen. Jägaren konstaterade att två vargar gått till angrepp mot hunden. Den ena vargen försvann från platsen efter att jägaren skrämt dem genom att skrika och skjuta skrämselskott i luften. Den andra vargen lät sig inte skrämmas utan anföll hunden igen. Jägaren sköt ytterligare skott, denna gång riktat mot den anfallande vargen som träffades och dog.

Hunden blev skadad av angreppet, men länsstyrelsen skriver i ett pressmeddelande att den ska kunna bli återställd.

Vargen som fälldes är en stor hane med sändarhalsband. I dagsläget vet länsstyrelsen inte vilken varg det rör sig om utan avvaktar DNA-prov.

Den bedömning som gjorts är att händelsen har gått till helt enligt lagstiftningen och länsstyrelsen menar att det inte finns något som ger anledning att misstänka brott.


Fakta: Paragraf 28 i Jaktförordningen innebär i korthet att djurägare kan döda ett rovdjur för att freda ett tamdjur. Från och med 1 juli 2013 ska sådana händelser rapporteras till Länsstyrelsen istället för till polisen, som man tidigare gjort.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista