Magnus Norman i en match från US Open 1999. Foto: Suzanne Plunkett, AP Photo/Scanpix.

Magnus Norman åter tränare i tennistoppen

7:04 min

Tennisturneringen US Open avslutades i måndags. Filipstadssonen Magnus Norman fanns på plats i New York, lite längre än han väntat sig. Magnus tränar närmligen Schweizaren Stanislas Wavrinka som i US Open tog sig till sin första grand slam-semifinal. Och Magnus är glad att få vara med i hetluften igen.

Magnus Norman hade en framgångsrik egen tenniskarriär i många år som han minns tillbaka på med glädje, men hälsoproblem tvingade honom att sluta.

– Jag är stolt över det jag gjorde, säger Magnus Norman. Men jag fick sluta när jag var 26 eftersom mina höfter inte var som de borde. Jag hade kunnat spela några år till på ganska hög nivå. Men kanske är det det som gör att jag fortfarande har mycket av den där hungern kvar till tennisen som jag nu kan ge som tränare.

Efter en tid som tränare för Robin Söderling tog han paus när han blev pappa. Nu har barnen kommit in på dagis och när han i våras åter fick frågan från Stanislav Wavrinka om att gå in som tränare kände han att nu kunde det fungera.

– Det var bättre timeing hemma, säger Magnus Norman. Jag reser några veckor om året och det passar mig ganska bra.

Stanislav Wavrinka har klättrat på rankingen sedan Magnus tog över som tränare.

– Det gäller att se över helheten, säger Magnus Norman. Det som jag tycker jag är bra på är att få fram det där sista lilla, att inge hopp i spelarna. Det är det som är viktigt när man kommer upp på allra högsta nivån.

Nu arbetar han tillsammans med Nicklas Kulti och Mikael Tillström i Good to great tennis academy med att hitta nya talanger.

– Om några år tror jag Sverige kommer att ha några duktiga spelare igen, men just nu ser det rätt mörkt ut i toppen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista