Inge Nilsson-Phil, biträdande kommundirektören i Filipstad tycker det är olyckligt att inte Migrationsverket kontaktar kommunerna. Foto: Anders Persson, Sveriges Radio

Kommuner irriterade på Migrationsverket

Boende: "Det är dåligt gjort"
1:29 min

I början av september fattade Migrationsverket beslut om upphandling av 17 000 tillfälliga platser för asylsökande. I Värmland blir det cirka 2 200 platser. I Värmland har 18 ansökningar fått klartecken.

Kritiken har uppstått med att Migrationsverket gått förbi kommunerna, något som retat upp boende i Filipstad, en av kommunerna som fått klartecken från Migrationsverket.

Filipstads kommun fick genom media reda på att Migrationsverket gett klartecken till ett företag att öppna gamla akuten vid sjukhuset och använda det till ett asylboende för 200 personer. Det är ett förfarande som biträdande kommundirektören Inge Nilsson-Phil tycker är olyckligt.

– Det vore bättre om Migrationsverket tog en tidig kontakt med oss. Det blir besvärligt för oss när vi inget vet.

Migrationsverkets upphandling har överklagats till förvaltningsrätten i Linköping. Det är sex anbudsgivare som överklagat. Bland annat Bert Karlssons företag Jokarjo som fått klartecken att öppna boendet i Filipstad.

Så länge överklagandet ligger hos förvaltningsrätten så kan inte Migrationsverket knyta några ramavtal. Då kommer Migrationsverket gå ut och gör direktupphandlingar med de godkända anbudsgivarna. Hur det blir i Värmland vet inte Migrationsverket i dagsläget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".