Ett hundratal av de utländska bärplockare som huserar i Lesjöfors har inte fått ut sina löner. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Bemanningsföretaget: Korrekt att inte betala ut bärplockarnas löner

Ett hundratal av de utländska bärplockare som finns på plats i Lesjöfors norr om Filipstad har inte fått ut sina löner. Bemanningsföretaget de arbetar för menar att det är helt i sin ordning.

Bärplockarna i Lesjöfors är inte de enda som drabbats utan även plockare i norra Sverige som är anställda av samma bamanningsföretag har haft problem med löneutbetalningar, rapporterar Västerbottens-Kuriren.

Under fredagsmorgonen hölls ett möte på Folkets hus i Umeå där representanter för parterna samlades. Förhandlingarna avslutades vid lunchtid efter att bemanningsföretagets juridiske representant för de fackliga representanterna visat att det avdrag på den första lönen som gjorts är helt korrekt enligt bemanningsföretagets avtal.

- Det är under den andra månaden man ska tjäna pengar. Den första går helt åt till att finansiera uppehället och resorna, säger Kent Engstöm, juridiskt ombud för bemanningsföretaget, till Västerbottens-Kuriren.

P4 Värmland har tidigare berättat att flera av de bilar som bärplockarna får använda i jobbet har körförbud eller är falskskyltade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista