Eva Samuelsson Sillén, uppfinnare, och Alf Eliasson, överläkare. Foto: Hedvig Nilsson

Käkhållaren - uppfinning från Säffle som kan hjälpa snarkare

9:36 min

Fem procent av Värmlands befolkning snarkar så illa att de söker vård. Förutom att det är störande för omgivningen är snarkning faktiskt en sjukdom, som kan leda till mycket värre sjukdomar.

Arbetsterapeuten Eva Samuelsson Sillén har uppfunnit ett nytt hjälpmedel för snarkare i den syateljé hon driver på fritiden. Nu testas den vetenskapligt i en patientstudie i Säffle.
- Syftet med käkhållaren är att hålla munnen stängd under sömnen så man inte tappar hakan, berättar hon.

Idén fick hon av en god vän som hade problem med snarkningar.
- Han hittade inget lämpligt på marknaden så han bad mig ordna en sån. Det har tagit flera år innan jag fick produkten färdig, och nu är den mönsterskyddad, säger Eva Samuelsson Sillén.

Vanligt hos snarkare är att de får andningsuppehåll, så kallad sömnapné under natten.
- Så länge man stör och snarkar är det bra. men när man slutar snarka börjar det bli farligt. Det påverkar blodtryck och hjärtfunktion. Man kan bli rätt ordentligt sjuk, säger Alf Eliasson, överläkare på öronkliniken i Säffle som leder den vetenskapliga studien. Hans förhoppning är att käkhållaren ska kunna bli ett alternativ till operation.

Idag finns det redan flera olika hjälpmedel att köpa på apotek. Till exempel snarkgelé och näsutvidgare. Men de är ingenting som Alf Eliasson rekommenderar, eftersom det inte är vetenskapligt bevisat att de fungerar:
- Folk kommer och berättar att jag har provat ditten och datten och det har inte gjort någon nytta. Det är därför jag ställer upp på det här för att visa att man kan utvärdera och kanske ska innan man får marknadsföra det hur som helst.
Näsutvidgarna är inte heller helt ofarliga, berättar han:
- Dem har vi plockat ut på patienter efter att de suttit i flera veckor och gett fula inflammationer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista