Foto: Örjan Bengtzing/Sveriges Radio.

Öppnandet av Lundsberg tas upp av Kammarrätten

Kammarrätten i Stockholm kommer att granska förvaltningsrättens beslut att häva stängningen av Lundsbergs skola. Kammarrätten meddelade nämligen idag att den beviljat ärendet prövningstillstånd.

Kammarrättens beslut idag kommer inte direkt att påverka verksamheten i Lundsberg. Skolan öppnade ju igen i måndags sedan Förvaltningsrätten i Stockholm beslutat att upphäva Skolinspektionens beslut om ett tillfälligt verksamhetsförbud för Lundsbergs skola och en omedelbar stängning av verksamheten.

Förvaltningsrätten resonerade som så att det är oklart om internatverksamheten vid en riksinternatskola står under tillsyn av Skolinspektionen. Förvaltningsrätten ansåg inte heller att skolverksamheten innebär en risk för elevernas säkerhet.

Skolinspektionen höll givetvis inte med om detta och överklagade beslutet till Kammarrätten i Stockholm nu som nu alltså beviljat ett så kallat prövningstillstånd. Nu dröjer det ytterligare en tid innan kammarrätten granskar själva överklagan - Var det rätt eller fel att häva stoppet vid Lundsberg. Enligt kammarätten kommer målet att hanteras med förtur.


Fakta:
Kammarrätten kan ge prövningstillstånd utifrån fyra kriterier: om det är av vikt för rättstillämpningen att överklagandet prövas, det finns anledning att ändra det beslut som förvaltningsrätten kommit till, det inte utan prövningstillstånd går att bedöma om förvaltningsrättens beslut är riktigt eller det finns synnerliga skäl att pröva överklagandet.


Fler artiklar om Lundsbergs skola

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".