Susanne Karlsson, socionom vid mottagningen för sexuell hälsa. Foto: Hedvig Nilsson

Allt fler söker vård för sexuella problem

11 min

Sen remisstvånget togs bort inom landstinget i Värmland söker allt fler hjälp för sexuella problem. Men resurserna räcker inte till. Vid årsskiftet drogs de ner, och nu har mottagningen för sexuell hälsa vid centralsjukhuset bara en halvtidstjänst som ska täcka hela Värmland.
- Många har väntat länge och verkligen laddat för att ta en kontakt, säger Susanne Karlsson, socionom på mottagningen för sexuell hälsa.

Till mottagningen vänder sig män, kvinnor och par som behöver hjälp med sitt sexliv. Många söker med egen vårdbegäran, och just nu ser Susanne Karlsson en övervikt på män:
- De söker bland annat för lustproblematik, samlagssmärta, erektionsproblem, för tidig utlösning, samspelssvårigheter i relationen och funderingar kring den sexuella identiteten, berättar Susanne Karlsson.

Enheten för sexuell hälsa har funnits sedan 1997, och har successivt tappat personalresurser. Vid årsskiftet drogs tjänsten vid mottagningen ner till 50 procent.
- Förra året hade vi ett mindre inflöde och då bedömde vi att vi kunde ha en mindre bemanning, men det har förändrats sig under det här året, säger Jan Hultbäck, divisionschef för Hälsa, habilitering och rehabilitering som just nu ser över verksamheten:
- Jag tror att det här är ett område med ett stort mörkertal, det är säkert fler som har behovet, säger Jan Hultbäck.
Han anser inte att sexuell problematik är ett lyxproblem:
- Inte på något vis. Det här är personer som av olika skäl har problem med sitt sex- och samliv och då är det definitivt hälso- och sjukvårdens uppgift att tillgodose även den delen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista