Johan Säterhed, läkare vid vårdcentral Åttkanten. Foto: Johanna Skoglund
Karlstad

Vårdcentral Åttkanten kan tvingas stänga

"Vi har nått gränsen för hur många patienter vi kan ta emot"
1:41 min

Vårdcentralen Åttkanten i Karlstad kan tvingas stänga. I ett brev till landstinget kräver delägarna att få skriva in ett tak för antalet patienter som vårdcentralen kan ta emot. Situationen i dag är nämligen ohållbar.

– Vi tycker att vi nått gränsen för hur mycket patienter vi kan ta hand om med bibehållen kvalitet och medicinsk säkerhet, säger Johan Säterhed, läkare och delägare i Åttkantens vårdcentral.

Också ekonomiskt är det tufft för vårdcentralen, något som enligt delägarna beror på att den privata vården har sämre ekonomiska förutsättningar än den som landstinget driver.

– Bland annat behöver man inte betala för laboratorieundersökningar, röntgen och lokaler i de landstingsdrivna vårdcentralerna och vi ska få ett tillägg som ska motsvara den kostnaden men det är väl alla överens om att det inte gör det och det är ett stort problem för oss.

Vad händer om ni inte kan förhandla in ett tak?

– Det skulle nog innebära att vi inte kan fortsätt att driva vårdcentral utan att vi måste avveckla, säger Johan Säterhed.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".