Under fredagen var representanter från asiatiska och afriskanska länder på besök i Kristinehamn för information om hur kommunen hanterar energibesparing. Foto: Lisa Wahlström/Sveriges Radio

Kristinehamn lär utländska representanter om energibesparing

1:28 min

Under fredagen kom representanter från asiatiska och afrikanska länder till Brogårdsgymnasiet i Kristinehamn för att lära sig mer om energibesparing. Tanken är att länderna ska lära sig av varandra och samtidig knyta framtida kontakter länder emellan.

Life Academy har ett utbildningsprogram där andra delen innebär en resa till Sverige i fyra veckor för att lära sig om hur Sverige jobbar med energibesparing. Denna gång fick Kristinehamn förfrågan om att hålla i en dag vilket Linda Hybinette, energi- och klimatrådgivare på Kristinehamns kommun, gladligen tackade ja till.

- Vi jobbar med offentliga byggnader och vi har våra vaktmästare och drifttekniker som jobbar med det här som gör jättebra resultat. Då vill vi ju visa det i verkligheten, säger hon.

Marlene Gustavsson är programofficer på Life Academy i Karlstad och tycker att energibesparingsfrågan är ett kollektivt problem som vi tillsammans kan lösa.

- Syftet med hela programmet är att personer kommer hit från sina länder och ser hur det fungerar i Sverige, men också att de får kontakter här. Tanken är att de ska lära av varandra och lära oss någonting så att vi kan stötta varandra och få till en förändring, säger Marlene Gustavsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista