Siv och Håkan Jidesand med Ragad Alghani. Foto: Hedvig Nilsson
Arvika

Siv och Håkan i Arvika öppnade hjärta och hem för Raghad från Syrien

"Dom har blivit min familj nu"
8:43 min

Inbördeskriget i Syrien har pågått i 2 1/2 år och eskalerar. Många människor har flytt sina hem och hit till Sverige kommer just nu många flyktingar . De flesta av oss som ser nyheterna förfasas över vad de flyr ifrån. Men så finns det dom som tar ett steg till, och faktiskt öppnar sina hem och sina hjärtan för de som kommer hit.

Det har Håkan och Siv Jivesand från Arvika gjort. Istället för att låta deras nye vän Raghad Alghani bo på en flyktingförläggning där han mådde dåligt, bjöd de honom att bo hemma hos dem.

Håkan och Siv Jivesand jobbade frivilligt som flyktingstödjare i Glava när de lärde känna Ragad som kom till Sverige från Syrien i februari i år. Men när det tillfälliga asylboendet i Glava stängde, flyttades han till Lesjöfors.

- Vi fortsatte hålla kontakt med gänget från Glava som hamnade i Lesjöfors. Och vi förstod att de inte mådde bra, och Raghad mådde sämst. Eftersom vi bodde i hus och hade ett rum som stod tomt så tänkte vi att det var lämpligt att fråga om han ville bo hos oss, berättar Siv Jivesand.

En inbjudan som Raghad nappade på, eftersom han vantrivdes på flyktingförläggningen.
- Det var inte bra att leva där. När vi var i Glava var alla människor snälla och hjälpte oss med mycket saker och aktiviteter. Det var inte samma i Lesjöfors. Det var inga människor, det kändes ensamt, berättar Raghad på förvånansvärt bra svenska.
- Siv är en bra lärare. Det var underbart att få bo hemma hos dem.

Siv Jivesand tror att det på flera sätt är bättre för en flykting att få bo hos en familj, än på en förläggning: 

- En kan ju föreställa sig om man kommer till ett annat land där det är krig och du har lämnat din familj bakom dig. Du ska bo med främmande människor på en flyktingförläggning och du har ingen som bryr sig om dig så där nära. Och i det här ska du förstå all den information du får från myndigheter och tillgodogöra dig svenskan. Det är klart att det är svårt. Det här är en modell som borde ses över om det är möjligt att fortsätta med, tycker Siv Jivesand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".