En av Volvos elbilar. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix

Allt färre nyregistrerade bilar i Värmland

Hittills i år har drygt 4 200 personbilar nyregistrats i Värmland, av dessa var 248 miljöbilar, motsvarande 5,9 procent. Antalet nyregistreringar minskade med 11,3 procent jämfört med motsvarande period förra året.

Av de nyregistrerade personbilarna som klassas som miljöbilar i Värmland är 64 procent dieselbilar, 6 procent etanolbilar, 24 procent elhybrider/laddhybrider och 6 procent gasbilar. Det visar Trafikanalys officiella statistik över nyregistrerade fordon.

– I och med den nya striktare miljöbilsdefinitionen är det ingen av de nya bensinbilarna som räknas som miljöbil, vilket bör ses som positivt i ljuset av utredningen om en fossilfri fordonstrafik. Varannan miljöbil är dock en dieselbil, säger Anette Myhr, statistiker på Trafikanalys.

Andelen nyregistrerade dieselbilar i Värmland uppgick till 61 procent år 2013, en minskning med 4 procentenheter jämfört med året innan. Bensinbilarnas andel uppgår till 36 procent, jämfört med 31 procent föregående år. Personbilar som kan drivas med ett alternativt drivmedel stod för 3 procent av nyregistreringarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista