Biskop Esbjörn Hagberg. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Biskopen: "SD:s framgångar väcker frågor"

1:28 min

Vid gårdagens kyrkoval ryckte Sverigedemokraterna fram och går från 2,9 procent till 6 procent vilket innebär att partiet får 15 mandat, mer än dubbelt så många som 2009 (7 mandat). Biskop Esbjörn Hagberg tycker att SD:s framgångar väcker frågor.

Biskopen säger att han vill kunna förutsätta att alla de som kommer att företräda Svenska kyrkan också står för Svenska kyrkans värderingar om Kristus i centrum, alla människors lika värde, öppenhet och att kyrkan ska stå på de svagas sida. Om inte bör man ompröva sitt engagemang som förtroendevald. Men han är inte säker på att alla sverigedemokraterna delar kyrkans värderingar:
- Nej, jag är inte säker på att alla gör det med tanke på hur man formulerat sig före valet om massinvandring och islamisering.
- Det är min förhoppning att alla som valts gjort det för att man har ett uppriktig engagemang för Svenska kyrkan och inte gör det för andra syften, säger Esbjörn Hagberg.

Biskopen tror inte att kyrkovalet som det ser ut idag kommer att hålla i längden:
- Vi bär med oss ett system som var förankrat i en statskyrka, och vår organisation påminner om riksdag och regering.  I framtiden tror jag att vår organisation kommer präglas av att vara en av andra värdeburna organisationer, en kyrka framför allt. Det är viktigt att vi fortsätter vara demokratiska, men det kan göras på andra sätt, säger Esbjörn Hagberg.

Valdeltagandet ökade något 2013 jämfört med förra valet. Men fortarande är det få av Svenska kyrkans medlemmar som utnyttjar sin rösträtt: 12,7 procent. Ett annat skäl biskopen ser för att omvärdera kyrkovalet i dess nuvarande form är ekonomiskt:
- Det är också för dyrt, säger Esbjörn Hagberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista