1 av 2
Thomas Jansson i en van position på startpallen. Foto: Tomas Hedman, Sveriges Radio.
2 av 2
Thomas Jansson i simhallen i Filipstad, där han gjorde sina första år som simtränare. Foto: Tomas Hedman, Sveriges Radio.

Filipstadsbördige simmarbasen Thomas Jansson på väg hem igen

Thomas Jansson: "Naturligt att jag blev simmare"
19 min

Snart lär han vara hemma i Värmland igen, det svenska simlandslagets tidigare förbundskapten Thomas Jansson. Trots att han levt större delen av sitt liv på annan ort är det fortfarande Filipstad han kallar hemma. I veckans "Min spellista" i Förmiddag berättar han om egna simdrömmar och fram- och motgångar som tränare och förbundskapten.

Första jobbet hade Thomas Jansson när simhallen i Filipstad invigdes för 42 år sedan. Han trädde då gummisnoddar i nycklarna till skåpen i omklädningsrummet. Simningen gick i familjen och från början var det han själv som var i bassängen, men så småningom kom insikten att han hade mer att ge som tränare.

– Jag insåg att jag egentligen inte hade talang för att simma för att nå dit drömmarna var. Det var ett klokt beslut.

I tre omgångar har han varit i toppskiktet i det svenska simlandslagets ledning.

– Jag hade turen att träna två stora talanger i Filipstad, och då fick jag ögonen på mig. Så lite tur måste man ha. Sedan har jag haft turen att det gått bra så uppdragen fortsatt.

Som förbundskapten har han arbetat bland annat med Therese Alshammar, Sarah Sjöström och Bengt Baron.

– Det gav mig mycket att se hur människor fungerar i olika situationer, det var lärorikt.

Som största ögonblicken närmner han när Sara Sjöström vann Europamästerskapen som 14-åring i Holland och när hon i Rom vann VM, samt när Therese Alshammar 2007 vann VM-guld i Australien.

Men själv vill han inte ta till sig äran.

– Förbundskaptener tycker jag ofta får för mycket beröm när det går bra och för mycket kritik när det går åt skogen, säger Thomas Jansson.

Just nu arbetar Thomas sedan några år med en simklubb i Danmark, men han håller nu på att trappa ner det engagemanget för att om något år flytta hem till Filipstad igen. Där äger han till exempel flera företag, så sysslolös lär han inte bli.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".