Ola Persson kommunalråd i Sunne kommun får ett tillskott på 13,3 miljoner kronor till den kommunala kassan som pekade på ett underskott i år på 15 miljoner. Foto: Lennart Nordenstein/Sveriges Radio.
Sunne/Värmland

Miljonregn över Värmland från AFA

1:21 min

Nu börjar dom så kallade AFA pengarna delas ut till kommunerna runt om i Sverige. Sammanlagt ska 11 miljarder delas ut och för Sunne kommun som har en ansträngd ekonomi blir det ett ekonomiskt tillskott på 13,3 miljoner kronor.

Pengarna som Sunne kommun och många andra kommuner runt om i Sverige får från AFA är ett överskott på sammanlagt 11 miljarder i kommunernas sjukförsäkring, varav 258 miljoner hamnar i Värmland. Mest får Karlstad kommun 75 miljoner och minst får Storfors kommun 4 miljoner kronor. För sunne kommuns del som var på väg mot ett underskott i år på 15 miljoner är det ett välkommet tillskott på 13,3 miljoner kronor. Men det ändrar inte planerna på att bland annat lägga ner Rottneros skolan och Åmbergs skola.

– Det är ett välkommet tillskott säger Ola Persson (c) kommunalråd i Sunne kommun.

Men det ändrar inte planerna på att bland annat lägga ner Rottneros skolan och Åmbergs skola.

Här är fördelningen av AFA pengarna till kommunerna i Värmland, alla summor är cirkasummor:

Arvika 25 miljoner, Karlstad 75 miljoner, Kristinehamn 22 miljoner, Säffle 16 miljoner, Torsby 15 miljoner, Hagfors 14 miljoner, Munkfors 4 miljoner, Eda 7 miljoner, Hammarö 13 miljoner, Kil 9 miljoner, Storfors 4 miljoner, Sunne 13 miljoner, Filipstad 12 miljoner, Forshaga 11 miljoner, Grums 8 miljoner, Årjäng 10 miljoner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista