Hemtjänsten kommer i två veckor tidrapportera allt ifrån bilfärd till patientbesök. Foto: Jessica Gow/Scanpix.

Hemtjänsten måste tidrapportera varje steg

1:27 min

Under två veckor inför Karlstad kommun tidrapportering för hemtjänsten. Införandet har kritiserats hårt av anställda eftersom många upplever att tidrapporteringen bidrar till stress.

Hemtjänsten ska tidrapportera allt ifrån bilfärd till hur lång tid ett patientbesök tar. Anna Hurtig jobbar som undersköterska vid hemtjänsten i Karlstad och hon är kritisk mot rapporteringen.

- Det är ju rätt så stressigt jobb och så ska man fylla i två papper till. Vi har ju andra rapporter och mycket annat att göra. Det är ju stressigt som det ärm säger Anna Hurtig.

Anna hurtig fick ingen som helst förvarning om att de under två veckor skulle fylla i en tidsrapportering. Och även om Anna är positiv att kommunen vill se över hemtjänstens tidsrutiner så framkallar bristen på information motsatt effekt.

Mikael Lind är beställarchef för vård- och omsorgsförvaltingen och han menar på att det är en regelbunden mätning som bara är avsedd att förbättra hemtjänsten genom att se över fördelningen av researcherna. Margareta Styffe, sektionsordförande inom kommunal i Karlstad, är också positiv till rapporteringen.

- Vi vill ju att arbetsgivaren ska ta fram ett verktyg som gör att den tiden som personalen gör utöver omvårdnasarbetet blir dokumenterat så att man ser hur mycket tid det går åt. Är man ärlig och fyller i den här så tror jag det kan bli något som man kan lägga fram till politikerna och visa dem vad är det personalen i hemtjänsten gör.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista