Foto: Björn Larsson Ask / Scanpix

Behov av barnomsorg på obekväm arbetstid

Värmländska föräldrar är i större behov av barnsomsorg på obekväma arbetstider än riksgenomsnittet. Det visar en genomgång av Skolverket, som undersökt vad föräldrar tycker om förskola och fritids.

Det är fjärde gången Skolverket genomför föräldraundersökningen och den här gången medverkar över 200 000 personer runt om i landet. Föräldrar till barn mellan ett och tolv år har till exempel fått svara på hur länge deras barn vistas på dagis eller fritids. I snitt går barnen 31 timmar i veckan på förskola, de flesta värmländska barn ett par timmar mindre.

Hammarö är den enda kommun där barnen går mer, 32 timmar. I undersökningen har 7 procent av föräldrarna uppgett att de behöver barnomsorg på kvällar och helger, i Värmland är den siffran ofta betydligt högre. Som i Forshaga, där 17 procent angett att det finns ett behov av barnomsorg på obekväma arbetstider.

Även storleken på barngrupperna varierar. I Eda är antal barn knappt 16 medan Hagfors snittar på drygt 19 barn, två fler än riksgenomsnittet.

Kanske är det sådana skillnader som ligger till grund för att betyget på förskolan kraftigt skiljer sig åt. Andelen föräldrar som säger sig vara mycket nöjda med förskolan varierar mellan 16 och 41 procent i de värmländska kommunerna.

Hela undersökningen finns på Skolverkets hemsida.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista