Tom Alandh. Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

Dokumentärfilmaren Tom Alandh sågar filmen om Monica Z

"Jag tycker det är upprörande!"
7:32 min

Hur stora poetiska friheter får en filmskapare ta sig när det handlar om riktiga personer? Den debatten har dokumentärfilmaren Tom Alandh dragit igång idag med anledningen av filmen om Monica Zetterlund.

I filmen utmålas Monicas pappa Bengt Nilsson som en riktig skitstövel, vilket är så långt från verkligheten man kan komma, enligt de som kände honom. Ett karaktärsmord, tycker Tom Alandh.
- Det här är en människa som gått på denna jord och som nu inte kan försvara sig.

Tom Alandh kände Monica Zetterlund och träffade hennes pappa, i samband med den dokumentärfilm han gjorde om Monica. Han skrev också hennes memoarer "Hågkomster från ett dåligt minne". Idag är han djupt kritisk till filmen om hennes liv:
- Det enda alibit är fantatsiska Edda Magnusson som är kusligt porträttlik. Hela filmen står och väger med henne. Den är inte värd alla stjärnor utan är rätt medioker. Det är mycket buskis och Åsanisserier, tyvärr. Monicas liv hade varit värd en bättre spelfilm, tycker Tom Alandh.

Men framför allt är han kritisk till hur Monicas pappa Bengt Nilsson, spelad av Kjell Bergqvist, framställs.
- Som det blev nu passar rollen som sur gubbe för Kjell Bergqvist. Det är ju inte den enda roll han gjort med den distinktionen.

Filmens producent Lena Rehnberg försvarar i Aftonbladet filmen med att "Bergqvists roll representerar hela tidsandan. Det här är en spelfilm och inte en dokumentär". Ett argument Tom Alandh inte köper:
- Varför skulle då filmen heta Monica? Varför inte Ulrika eller Magdalena? Jag tycker det är ett dåligt porträtt och ett dåligt försvar, säger Tom Alandh.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".