1 av 2
Stormöte i Lesjöfors Museum på tisdagen. Foto: Lisa Wahlström/Sveriges Radio.
2 av 2
Här bodde bärplockarna under vistelsen i Lesjöfors. Nu har anläggningen stängts. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Bärplockarna i Lesjöfors kastas ut

0:59 min

Anläggningen i Lesjöfors där utländska bärplockare bott i sommar och under hösten stängs. Det säger det juridiska ombudet för företaget Parken i Vindeln som äger fastigheten.

– Jag fick samtal imorse och det var jättepanik, säger tolken Mit Suksanran.

Under dagen har en grupp thailändska bärplockare lämnat anläggningen och samlats på Konsumparkeringen i Lesjöfors. I eftermiddag ska ett möte mellan plockare, fackförbundet Kommunal och tolk hållas.

Enligt uppgift så har ett stort antal av plockarna redan lämnat anläggningen i Lesjöfors för att ta sig till Umeå där andra bärplockare finns.

– Plockarna vill ha rättvisa men de vet inte hur man gör. En del, sex stycken, blir hemskickade till Thailand redan ikväll, säger Mit Suksanran, den tolk som finns på plats i Lesjöfors.

– Vi har ju beredskap om det skulle visa sig att de blir strandsatta. Vi har både mat och husrum om de inte tar sig hem, säger Michael Björklund, säkerhetsansvarig på Filipstads kommun.

Var ska de då bo?

– De beror på hur många det blir men vi har olika alternativ. Vi kan flytta dem på en halvtimme om det blir akut, säger Michael Björklund, som vill beteckna situationen i Lesjöfors som unik.

Polisen är inte på plats vid anläggningen i Lesjöfors. De berättar att det kommit in en anmälan och att de startat en förundersökning men är i övrigt förtegna.

– Jag vill inte gå in på vad som står i den men det rör olaga hot, säger Tommie Bodin vid polisen i Värmland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista