Kils kommun har legat i framkant när det gäller att samla in matavfall till biogas. Foto: Gunnar Lundmark/SvD/Scanpix
P4 Värmland kollar

Svårt att jämföra kommuner utifrån sopavgifter

1:20 min

Kils kommun ligger tio-i-topp när det gäller sopavgifter i Sverige. I Värmland skiljer det cirka 1 000 kronor per år mellan dyraste kommunen, Kil och den billigaste, Torsby kommun. Men blir det rättvist att bara lista kommuner efter avgifter? Det tycker inte Leif Östlind, vd på Kils Energi.

Kils kommun ligger bland de tio kommuner som toppar listan för kommuner som har högst sopavgift med sina 2 848 kronor per år. Dyrast är Lysekil på 3 490 kronor.

Leif Östlind, vd på Kils Energi menar på att det är svårt att jämföra kommuner. Kil har en liten tätort och mycket landsbygd och får dyrare sophantering än kommuner som har stora samhällen.

– Sedan 1998 har Kils kommun samlat in matavfall till biogas och det är dyrare att ha den hanteringen. Riksdagen lade fram riktlinjer att till 2018 så ska 50 procent av matavfallet samlas in och där ligger Kils kommun i framkant. Så det kostar att ligga på topp, säger Leif Östlind.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista