Pernilla Kans
Skolan

Skriftliga omdömen tas bort eller görs om

"Jag vet att många lärare tycker det här är positivt"
5:16 min

Skriftliga omdömen infördes i grundskolan för fem år sen, 2008, som ett sätt att bättre kunna följa upp vad eleverna lärt sig. Men den administrativa bördan blev för tung för lärarna, och regeringen har därför backat. Nu har Skolverket tagit fram nya förenklade mallar, och det i samarbete med en lärare från Karlstad.
- Skriftliga omdömen ska vara ett stöd för läraren men föräldrarna ska inte behöva läsa långa uppsatser inför utvecklingssamtalen, säger Pernilla Kans på Rudsskolan.

Lärarförbundet har tidigare larmat om att lärarna höll på att bli byråkrater istället för lärare och regeringen bestämde sig därför för att lätta på deras administrativa börda. De skriftliga omdömena från årskurs 6 till 9 slopas, och från årskurs 1-5 ska de förändras och förenklas. Förändringen gäller från och med 19 november, när lagförslaget går igenom. Men redan nu kan skolorna börja använda de nya mallarna.

Det är en lärare på Rudsskolan i Karlstad, Pernilla Kans, som hjälpt Skolverket att ta fram de nya mallarna för skriftliga omdömen. Hon undervisar i svenska och SO-ämnen på mellanstadiet:
- Jag ser skriftliga omdömen som nåt väldigt positivt egentligen, men i perioder har det blivit mycket skrivande. Den här arbetsbördan har växt och blivit väldigt stor. Vi har försökt jobba med blanketter som är tydliga för föräldrar att förstå.

En nyhet i och med lagändringen är också att de skriftliga omdömena bara behöver ges en gång per år, och de ska inte längre skickas hem till vårdnadshavarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".