Patrik Hultgårdh Halvardsson, undersköterska. Foto: Malin Kling Uddgren

Patrik kämpar för cancerdrabbades rätt till rehabilitering

10 min

Varje år får nära 60 000 svenskar ett cancerbesked, och det är nu över 417 000 svenskar som lever med cancer. Överlevnadschanserna är goda tack vare avancerad medicinsk vård. Men tyvärr saknar sjukvården nästan helt resurser för eftervård och rehabilitering.

Det säger Eva Bengtsson, generalsekreterare för nya Cancerrehabfonden. Någon som valt att engagera sig i fonden är 23-årige värmlänningen Patrik Hultgårdh Halvardsson, undersköterska som själv drabbades av cancer för tre år sen.

Cancerrehaabfonden är en nylansering av Cancer- och Trafikskadades riksförbund, som startades redan 1978 av två privatpersoner. Att den nu byter namn och koncentrerar sig helt på cancerrehabilitering är en anpassning till dagens behov:
- Idag får trafikskadade hjälp via trafikförsäkringar och olycksförsäkringar och landstinget har en fungerande rehabiltering för trafikskadade, säger Eva Bengtsson, generalsekreterare.

Patrik Hultgård Halvardsson fick själv hjälp av dåvarande CTRF när han drabbats av cancer. Han är ännu inte friskförklarad men jobbar på akuten i Karlstad som undersköterska:
- Jag fick åka på en rekreationsresa och är väldigt tacksam för det. Mycket handlar om psykisk ohälsa. När man är medicinskt färdigbehandlad så finns ändå ärren i själen kvar.

Men borde det här inte vara något som ska betalas ur den skattefinaniserade vården, ska man verkligen behöva söka pengar själv från en ideell organisation?

- Jo, man kunde önska att det såg ut så i Sverige idag, men det gör det tyvärr inte. Vi ser det på de långa köer vi har av patienter som söker hjälp hos oss, säger Eva Bengtsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista