Idag lämnar Anders Borg (M) förslaget till statsbudget. Foto: Pontus Lundahl/Scanpix.

Värmländska förhoppningar inför regeringens höstbudget

"Hade hoppats på mer pengar generellt till kommunerna"
1:50 min

Nu drar valåret igång, med riksmötets öppnande igår och finansministern Anders Borgs (M) överlämnande av statsbudgeten idag.

P4 Värmland har kollat med värmländska kommunalråd vad man allra helst önskar sig i budgeten.

Maria Frisk, miljöpartistiskt kommunalråd i Karlstad, efterlyser mer pengar till skolan.

– Att det finns pengar så att lärarna kan vara lärare, att de får tid till varje elev, säger hon.

Centerpartistiska kommunalrådet Katarina Johannesson i Årjäng lyfter särskilt fram landsbygdsfrågorna. Per-Samuel Nisser (M) i Karlstad hoppas på mer jobbskapande satsningar för unga, medan Angelica Rage (S) i Forshaga vill se mer pengar generellt till kommunerna.

– Nästan alla kommuner har problem med att finansiera skolan, hemtjänsten och framför allt är det väldigt många barn och ungdomar som far illa, säger hon.

Mycket av innehållet i regeringens budgetproposition har redan släppts bit för bit de senaste veckorna. Så några stora överraskningar är knappast att vänta när Anders Borg överlämnar budgeten till riksdagen idag.

Till det kända och mest omdebatterade innehållet hör det femte jobbskatteavdraget och höjningen av hur mycket man ska tjäna för att tvingas betala statlig skatt.

Andra delar är till exempel höjd alkoholskatt, höjt bostadsbidrag för barnfamiljer, och en skolsatsning som bland annat innehåller mer kompetenstutveckling för lärare.

Försvaret får mer pengar, och så får Konsumentverket i Karlstad uppdraget att ta fram en ny konsumentupplysningstjänst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".