David Liljemark arbetar hemma i köket. Foto: Laila Carlsson/Sveriges Radio.

David Liljemark gör inte allt för ett garv

17 min

Man kan driva med det mesta men inte med vad som helst. Serietecknaren och filmaren David Liljemark ångrar inte många alster, men när han tecknar eller skriver vill han ha fram sina åsikter.

– En del vill göra satir av vad som helst. Allt för ett garv, men jag gillar inte alls den inställningen. Jag vill ju ha fram vad jag tycker, min syn på det hela. Och det märks ju vad jag har för sympatier och för vänsterateistiska, feministiska åsikter om ditten och datten. Och ibland Värmlandspatriotiska.

Överallt hemma hos Karlstadsbördige David Liljemark och hans familj i Stockholmsförorten Bandhagen gör Värmland och framstående värmländska kulturpersonligheter sig påminda. Det är bilder, böcker, citat på kylskåp och väggar och i överfyllda bokhyllor inne i sovrummet. Det är också där inne som David har sitt skrivbord och det är där som han sitter och jobbar både när han tecknar och skriver.

Förra året kom novellsamlingen Dä ha satt säj på hôvve skriven på grov värmländsk dialekt. Sedan dess har det blivit några berättelser till i samma anda, men någon andra del är det inte tal om än. Däremot så planerar han att ge ut en kompletterande del till serieromanen Boltzius från 2009 som handlar om gudsmannen, originalet och helbrägdagöraren Boltzius från Värmland, verksam under 1800-talet andra hälft. En man som också råkar vara Davids farmors farbror. Bolzius botade sjuka och folk kom från när och fjärran för att ta del av hans underverk. En verksamhet som minst sagt provocerar David idag.

– Det provocerar mig faktiskt att det fortfarande finns övertygade boltzianer när det redan på den tiden var folk som sa ifrån.

Boken Boltzius är 360 sidor tjock drygt, varav 100 är en tecknad serie. Resterande 260 sidor är källförteckning och kulturhistoriska anteckningar som serien bygger på. Man skulle kunna tänka att det räcker, för texten på sidorna är säkert lika liten som i Boltzius gamla bibel, men det gör det inte. Till den värmländska bokmässan i november kommer del två med kompletterande anteckningar.

– Det har droppat in några fynd här och där. Det som är roligast är nya foton och dialektala citat från när det begav sig och så brev. Nu var ju han ett original först och främst, och originalet Boltzius kan man ju gilla och tycka är skojig åtminstone på avstånd. Men fanatikern är ju skrämmande olustig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista