1 av 2
Veckans konsumentpanel Elin Björck och Anna Lycke testar Crème Brûlée. Foto: Lars-Gunnar Olsson, Sveriges Radio.
2 av 2
Produkterna som testades och fick med tvekan godkänt av panelen. Foto: Tomas Hedman, Sveriges Radio.

Fabrikstillagad Crème Brûlée smakar bäver

16 min

Konsumentpanelen idag testade tre varianter av efterrätten Crème Brûlée, varav en hemlagad. Vinnaren var utan konkurrens den hemlagade. Mot den stod sig de fabrikstillagade från Ekströms och Rians slätt. I panelen fanns kocken och journalisten Anna Lycke samt kommunikationsrådgivaren Elin Björck. Och i innehållsförteckningen på en av produkterna hittade vi något som möjligen kan komma från en bävers rumpa.

Mycket fick förberedas inför veckans Konsumentpanel. Anna Lycke gjorde hemlagad Crème Brûlée i sitt eget kök och programledaren Tomas Hedman värmde Ekströms variant på Tetra Pak i radions kök för att sedan hälla den på små former och låta stelan i kylskåp. När panelen vär var på plats brände vi rörsocker ovanpå samtliga skålar med en liten köksbrännare. Till Rians variant av färdig Crème Brûlée ingick en liten sockerpåse så där använde vi den. Det visade sig vara brunsocker och fick en ljusare nyans än rörsockret.

Så vidtog provsmakningen och det gick mycket snabbt att konstatera att inget kunde konkurrera med den hemlagades krämighet och naturliga smak. De fabrikstillverkade kändes konstgjorda och bleka både i smak och utseende i jämförelse. Att sedan Rians produkt i innehållsförteckningen skyltade med "naturlig vaniljarom", vilket i dagarna i media sagts kunna innebära extrakt från en bävers nedre regioner, gjorde inte upplevelsen bättre. Huruvida det där med bävern är sanning eller en webbskröna låter vi vara osagt.

Kontentan blev att fabrikstillverkad Crème Brûlée funkar, men den står sig slätt bredvid hemlagade varianter.

Recept på Anna Lyckes Crème Brûlée

1 st vaniljstång
120 gram äggula ca 6 st
120 gram strösocker
600 gram 6 dl vispgrädde 40%

Snitta vaniljstången på mitten och skrapa ur fröna. Vispa äggula och socker och vaniljfrön till sockerkristallerna är upplösta. Häll i lite grädde i taget samtidigt som du vispar. Smeten ska kännas len och färgen lite ljusgul.

Sätt ugnen på 100 grader. Fördela smeten i ugnsfasta formar.

Ställ formarna i en långpanna med lite vatten i botten. Grädda i ca en timme i mitten av ugnen. De är färdiga när smeten har stannat och håller ihop även när du skakar lite lätt på formen. Ta ut och låt dem svalna.

Plasta dem och låt dem stå i kylen över natten eller i ett par timmar. 

Strö över lite rörsocker och bränn av med gasolbrännare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista